Thursday, September 16, 2010

Cepatnya masa berlalu,semua sudah dewasa:edisi review reunion raya 2010






wah. canggihnya tajuk. Macam tajuk novel Alaf 21 gamaknya.
Saya sudah janji sama kawan-kawan mahu buat entry review reunion raya semalam,jadi here goes.

Raya dtg lagi!(dengan nada Tora datang lagi). Walaupun xsmeriah tahun-tahun sebelumnya tapi adanya aktiviti ziarah sekurang-kurangnya terasa lah juga raya.(sebab hari hari biasa tak ziarah dengan alasan masing-masing cuti tak sama padahal kalau cuti pun segan+malas nak datang ziarah) Alhamdulillah,reunion raya pada raya keenam tahun ini menjadi lagi.

Bila berjumpa mulalah kedengaran dialog-dialog biasa,"eh,adik kau dah besar lah, tak cam dah"..atau "ei,dah lain la kau.." atau "waah,dah kerja dah kau ya?" dan ada juga dialog ,"bila langsung?". Tak remaja langsung soalan itu.

rasa macam baru semalam[oke.tipulah semalam]bergelak ketawa dalam reunion raya tahun lepas. sedar-sedar reunion raya 2010 dah tiba. Seronok berjumpa kawan-kawan lama,ada yang nostalgik dan membangkitkan memori lama,ada yang er..ingat-ingat lupa. puas ingat pun-tak dapat recall-last2 buat2 kenal je.

Rusydi dulu mase sekolah sumpah innocent muka stok tak pernah buat dosa gitu. Akhlak mulia lah cukup nampak sopan aje dalam kemeja putih sekolah dan study mase rehat. Sekarang..er,,,masih baik tapi sudah dewasa makin kurang innocentnya. Sekarang di UTP,ambil mechanical. Tak lama lagi baitul muslim. haha.dah asyik sbut aja,tak lama la tu.Syila PR kami yang fungsinya lebih kurang macam Yellow Pages,sekarang di UTHM,(eh,betul kan?]tak lama lagi jadi cikgu. [tapi kau lagi kasian sebab kau jadik cikgu sekolah menengah lagi sengsara layan stres]. Syila dah dewasa juga,pakaiannya pun sopan-sopan pengacara Al Hidayah gitu.sesuai buat bini. Shaz kini di Utem. sekarang sudah bergaya.sikit tahun lagi boleh qualify American next Top Model. Ami sekarang di Utem. juga.masih ceria macam dulu tapi tak kurus-kurus dah.Zulsyazwan pula?dulu masa sekolah tak pernah cakap dengan beliau tapi bila jumpa macam dah separuh abad jadi jiran sebelah. ramah dan mesra macam kawn-kawan lain juga.sekarang zul aka street runner yang rajin baca blog ini di UITM Sri iskandar. orang-orang komputer lah jugak.Jiha masih kalut seperti dulu,sekarang buat Town planning.cemerlang you. nanti bolehlah transform Tangkak jadi bandar Urban dengan shopping complex yang ada lif transparent.1malaysia kan menjana transformasi.heh.

masa berlalu .semua dah dewasa. matang. sembang pun sembang orang dewasa. politik,sistem,masa depan. Sekejap-sekejap sembang pasal shortwave longwave ,piring astro,parabola dengan siaran gelong masa hujan. Itu orang Fiziklah punya cerita .saya cikgu Kajian tempatan.

masa semakin berlari. malaikat maut pun semakin cemburu. Masing-masing mengejar mimpi dan haluan sendiri. Entah sampai bila boleh berjumpa begini lagi. Tapi masa tak mendatangkan keasingan pada kita. boleh gelak-gelak dan bergurau seperti biasa. semoga ukhuwwah ini terus kekal selamanya.


4 comments:

nur hidayah isa said...

alaa nak join jugak.....tak pernah join korang2 beraya...sedih nye

Serikandi Islam said...

tulah..sape suh tanak balek.huk2

Adib said...

Berpantun dowh paragraph terakhir tu. Bagus ni!

Eh, shopping complex yang ada lif transparent tu kerja Town planning ke? Ingatkan kerja Engineer dan Architect...

Serikandi Islam said...

oh..bukan eh?haha..then kerja kamu lah adib..haha.t keje kat Tangkak ye=)

Related Posts with Thumbnails