Thursday, December 24, 2009

tahniah la amoi

4 comments
semalam result PMR keluar. terkesan dgn result tawar-tawar-kelat-payau adik lelaki sy baru-baru ini,saya terus menerjah adik wanita saya dgn bebelan. tum tam tum tam bebel,baru saya tanya,"so,mesti betuul teruk kan result ko?"


tak balas. ah.sah la tu.kalau tak tengah nanges,konfem tengah berkurung dalam bilik,kunci pintu,gari tangan,muncung mulut sampai besok.

pastu kakak saya bagi mesej.
"ko jangan main2.8A tu."

hehe. termalu la sikit. Tambah satu A dari kakaknya yang kurang cerdik ini.

                                                   ****************
"Nora,ko nak hadiah apa?" saya yang sweet bertanya.


"ko belikan orang buku rujukan bio gn fizik jela buat hadiah."






cet.patutla buleh score.skema.skema.skema.

buat Norhafizah kalau kamu membaca entry ini(eleh,kamu bukan tahu baca blog pun,emel pun tadak.haha)
don't rest on ur laurel. jangan cepat relaks. PMR is nothing. It's just something to give u a sense of confidence,just enough for u to venture into the torturing and gruelling world of pre-SPM studies. Ingat Allah,dan sesungguhnya kejayaan kamu cuma milik Allah. 
"Siapa yang mengenal Allah di kala senang,Allah akan mengenalnya di kala susah." ingat Hadis Nabi Muhammad s.a.w tersebut.


 

Dasar Makhluk Perosak

4 comments

semalam saya ke Spice Garden di Batu Ferringhi,Penang. Salah satu 'urban park',usaha ke arah 'garden city' la,walaupun tak secara holistik. malaysia amalkan 'taman dalam bandar' sedangkan yang patut diamalkan ialah 'bandar ITU taman'. begitulah kata prof Talhah lewat perbincangan kami beberapa hari lepas. Imej Bandar Curitiba terpampang di minda. okay, lupakan sekejap.


Jalan ke Spice Garden dihiasi dengan hamparan panorama lautan yang membiru di sepanjang sisinya. SubhanAllah. mulut saya tak lepas dari bertasbih. sehinggalah melewati satu pemandangan yng cukup menyakitkan hati.sakit teramat. [saya tidak sempat mengambil gambar untuk anda saksikan sendiri]. pinggir bukit yang sangat cerun saya kira,sedang dibina sebuah perumahan. MasyaAllah. saya mengetap bibir dan dalam geram,saya menggeleng, kalau lah kamu semua dapat melihat. Cerun tu curam,dan bukannya dibuat di pinggir bukit tapi di permukaan slope tu. Gila ke?
Orang gila pun tahu apa yang mererka buat tu merbahaya.


Manusia memang gila. Gila. semata-mata nak nampak hebat berumah atas bukit,sanggup khianat amanah Allah. 


Patutlah malaikat pun bertanya kepada Allah ketikamana Allah hendak menciptakan kita menjadi khalifah di muka bumi ini,mengapa diamanahkan bumi kepada kita?(Surah Al Baqarah,ayat 30)


Itu belum masuk bab tambak laut. Masing-masing nak rebut rumah sea view.gila. sedangkan Allah dah bagi percuma seaview. bentang tikar mengkuang tepi pantai,duduk sampai puas.Tengoklah dari tengahari sampai subuh. 


Tebang pokok bakau. satu hal. Bila tsunami datang,masing-masing merintih,"Ya Allah,kenapa kau duga kami sebegini rupa?". rubbish.blergh.
Yang kau pergi tebang benteng penampan ombak semulajadi tu buat apa??


Surah Ar-Ruum,ayat 41,

Telah kelihatan kerosakan di darat dan di laut disebabkan perbuatan tangan manusia,kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan buruk yang mereka telah lakukan supaya mereka kembali insaf
persoalan pertama,Berapa ramai saja yang insaf selepas tsunami 2006?Gempa Bumi di padang?Tanah runtuh Bukit antarabangsa?


Hadis riwayat Muslim mencatatkan,"Dunia ini hijau dan cantik dan Tuhan telah melantik kamu sebagai pengurusnya.Dia melihat apa yang telah kamu lakukan. "

Persoalan kedua,adakah kita pengurus yang baik??


p/s: saya bukanlah seorang penjaga alam yang terbaik,tapi sekurang-kurangnya saya ada jugakla kesedaran. *buy green bag,buy green bag,buy green bag.*

Wednesday, December 16, 2009

Okay.seriously.lesson learnt.

2 comments
betul cakap orang Melayu dulu-dulu. nenek saya,nenek kamu,moyang tuan-tuan dan puan-puan. Berbudi kepada tanah besar faedahnya. sebenarnya TANAHLAH yang berbudi kepada kita.satu-satunya budi yang kita boleh beri pada tanah ialah leave it as it is(tinggalkan ia sebagaimana ia ada) atau bangunkannya dengan cara semulajadi. organik.

saya ke pejabat CAP tadi. persatuan pengguna. melawat Vermihome dan tanaman yang mengguna baja kompos. ya. guna cacing dan najis lembu. guna daun-daun kering gugur depan laman. guna ranting-ranting kayu menghalang jalan. guna sisa-sisa sayur mak buang belakang rumah.
jual-jual baja kompos dapat sekilo rm8. fuh. main-main dengan tahi lembu dapat duit.


Pandai Allah jadikan alam. dalam konsep Vermihome(rumah cacing) kita beri cacing makan,dan cacing pula akan beri kita  baja kompos yang paling elok untuk tanaman.Yang tak ada kimia berbahaya. tiada racun. yang tak menghasilkan gentetically modified plants atau transgenic. MAKNANYA,YANG ALLAH CIPTA JUGA yang terbaik untuk kita dan alam. Subhanallah. Allah Maha Bijaksana.kan.kan. lesson learnt. titik.





p/s: masuk rumah CAP,jumpa se almari buku yang dijual. mata jadi rabun dan terus ke mode 'xsdarkan diri'. saya pulang dengan 'The de-westernization of knowledge' by Syed Naquib Al Attas. fuh. syok.

Tuesday, December 15, 2009

Akan merindui blog ini.

2 comments
Alhamdulillah,dah selamat smpai di lokasi program di Pulau Pinang. Program Manual Buku Hijau. Semoga dapat manfaat dan yang paling penting,semoga dapatlah menyumbang apa-apa. cuti saya selama 2 minggu yang sudah cuma penuh dengan online 24jam di rumah dan keluar beriada dengan keluarga;seronok;tapi saya tak mahu sepenuh cuti saya terbuang begitu sahaja. cuma ini yang mampu dilakukan. jadi lah. semoga ada manfaatnya.


semalam ke Popular. sebelum ke sini,awal-awal lagi 'poket' saya sudah bagi amaran jangan berbelanja berlebihan dan jangan singgah ke POPULAR. tapi ,nak buat macamana kalau dah nampak. dari mata turun ke hati. dari hati,turun ke poket. aduh. saya 'ter'beli buku lagi. satu buku aja. Rm18.00 saja. tapi tak kesal,saya tak pernah rasa berat bila berbelanja untuk buku. tapi seorang teman ada berpesan[bimbang melihat saya yang mengadu poket kering tapi mulut berbuih bercerita tentang senarai buku yang nak dibeli].Katanya,memanglah pasal ilmu tak boleh berkira,tapi takkan lah sampai berlapar. saat itu teringat quote kata2 Erasmus Mundus,seorang profesor,tokoh akademik yang terkenal,"When i have money,i buy books,when there is any,i'll buy food.".
Kata-kata tu buat saya tersenyum,lalu saya berbisik dalam hati,"sekali ni aja." dan bisikan itu saya ulang untuk keberapa kalinya selepas itu setiap kali singgah di POPULAR.


p/s: saya benci keadaan rambangmata-tapi-bermasalah-ekonomi bila di dalam POPULAR. rasa macam nak menggadai barang-barang berharga yang ada di kaunter POPULAR.
p/s2:lepas ni agak sukar nak update blog.mungkin sibuk.




Thursday, December 10, 2009

Bila mengingat mati..

8 comments

semalam selepas mengajar anak saudara mengaji saya menyambung bacaan kitab suci dan sampai ke satu ayat di dalam surah Al-Anbiya'.    

کل نفس ذاقة الموت
Setiap yang berjiwa pasti akan merasai mati...
Surah Al Anbiya',21:35

Masih terngiang-ngiang suara ustaz Afif membacakan ayat itu dalam salah sebuah kuliahnya tak lama dahulu. Semasa menemukan ayat tersebut,saya kuatkan sedikit suara dan ulang-ulang membaca sebanyak 3 kali. sekadar peringatan pada diri dan ahli keluarga yang mengerti. Terasa takut.bukan takut meninggalkan dunia. takut menemui alam barzakh. takut meninggalkan dunia tanpa amal yang cukup. aduh. 

tak lama selepas tu,kami menerima panggilan dari abah dari Kelantan. Allahuakbar. something happened. Abah terlibat dalam kemalangan. Berlaku kematian di sana. umur mangsa baru sebaya saya. Innalillah. saya masih terkejut. panjang ceritanya. rasanya tak perlu diceritakan. Ironinya,baru saja tadi saya mengulang-ngulang baca ayat tadi,dan berita tersebut bagai pengsahihan kepada apa yang telah saya baca. serius saya katakan,saya rasa,terkejut dengan kebetulan ini. 

saya masih terkejut dengan peristiwa semalam. adalah berbaki sisa-sisa kejutannya. Tapi saya peroleh satu pengajaran yang pasti,jangan pernah melupakan mati. 


Apa yang ingin saya katakan,dalam kehidupan seharian,jarang sekali kita mengingat mati. Saya sendiri. jarang. Sehari-hari bergelak ketawa dan membuat dosa mengata mengumpat sini sana. jarang sekali,masa bergelak ketawa dan berlibur tu mengingati yang suatu hari mulut akan kaku tak bersuara sambil tubuh dikambus tanah.

Kadang-kadang dalam hidup kita kerap berjanji. Sang Teruna berjanji akan menikahi sang gadis,dan tak akan 'mensia-siakan' nya,konon. Sang bapa berjanji membawa anaknya bercuti bila kerjanya selesai...nanti.nanti. Sang diri berjanji pada hati akan solat dan bertaubat bila tiba masanya nanti..nanti.nanti. Sang muda berjanji akan mula belajar agama bila sudah tua. kelak.Masing-masing tak pernah menyangka bahawa maut akan tiba malah 5 saat selepas itu pun. tiada lagi NANTI.

panjang angan-angan. panjang angan-angan kerana lupakan mati. Hargai masa yang ada dan jangan berharap untuk menemui esok. jangan ditangguhkan taubat dan jangan dipanjangkan janji. Bagaimana kalau tak sempat melihat cahaya matahari esok pagi?

  
Tambah Amal,Jauhi Dosa.Masa untuk SEDAR DIRI.

Ianya satu konsep yang mudah dan jelas bahawa jika kita mengingati mati,pasti kita akan terdorong melakukan hanya kebaikan dan meninggalkan kemaksiatan. Bila timbul rasa takut menghadapi soalsiasat Munkar dan Nakir dan seksaan kubur yang menghimpit,pasti akan mengekang nafsu dari memberontak.


surah Qaf,ayat 19 membariskan ayat yang jauh lebih membenam di kalbu. 
"Dan datanglah sakaratulmaut membawa kebenaran. Itulah kematian yang kamu lari daripadanya(tetapi ia pasti menemui kamu)"

 

 Surah Qaf,50:19
 dalam surah Al-jumuah, 
"Katakan (wahai Muhammad) sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan nyata, lalu ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya).


Tak ada siapa boleh mengelak maut mahupun menundanya. Produk-produk ratusan ringgit dan botox-botox datuk datin hanya mampu melambatkan kedutan,tidak melambatkan maut.Tembok-tembok dan nuklear Bush mahupun Obama boleh membenteng negara tapi tidak membenteng jiwa dari sentuhan maut.Ayat-ayat pendinding tuan tuan dan puan-puan juga tidak mampu mendinding dari maut.


Jadi?
Tambahkan amal.Jangan tangguhkan apa yang boleh dibuat hari ini ke hari esok. Jangan kerap berjanji suatu yang anda sendiri tidak pasti. Hargai kesempatan yang ada untuk MENAMBAH BEKAL ke akhirat. SEDAR DIRI mulai sekarang. Maut tak mengenal usia. 

p/s: saya harap abah dan seluruh ahli keluarga mampu ambil ibrah dari apa yang terjadi. 
p/s2:INGAT MATI bukan sama sekali TAKUT MATI-hubbun dunia wakarahiyatul maut(cintakan dunia dan takutkan mati).apatah lagi kalau demi Islam. 




Monday, December 7, 2009

Generasi 'bentukan' media

6 comments
lu.jmmnjn\9uk.m/sekali lagi saya terpanggil untuk menulis tentang media. Saya bukan lah anti-media,malah ketika artikel ini ditulis,tv sedang terpasang,untuk sajian anak-anak isi rumah ni. Tapi,saya mula tumbuh bnci pada rancangan-rancangan hiburan media tempatan. Ejen utama hedonisme yang merampas jiwa dan minda anak-anak dan adik-adik kesayangan saya dari hakikat dunia realiti.

Semalam saya melihat keletah anak saudara cilik saya,baru lewat usia 3 tahun tahun tapi sudah petah bercakap. sepanjang malam dia bersembang tentang artis-artis Akademi Fantasia. Melopong saya melihat satu-persatu nama peserta disebut malah siap dinyatakan peserta musim ke sekian dan sekian . Malah,pada siang harinya dia merengek di hadapan nn,ivkedai-kedai mintanjnljh.bg6ee dibelikan sebuah mainan semata-mata kerana meniru lagak AC mizal di TV. Malah,pernah satu hari si comel ini saya lihat mengheret beg berodanya ke hulu ke hilir ,bila ditanya,dia menjawab," saya peserta tersingkir lah!.(AF)"
Sememangnya situasi ni mengundang rasa geli hati,saya pun malah ketawa melihat keletahnya. Tapi dalam lucu dan geli hati,timbul kebimbangan. sempat saya ceritakan perkara ini kepada seorang rakan dan luahkan kebimbangan  berhubung perkara ini.. Baru tersedar betapa kuat impak media khususnya television pada kanak-kanak. sedangkan generasi kini terus  menerus disuapkan dengan hiburan berterusan yang melampau. Pagi petang siang dan malam. 
  
Mana saya tak bimbang,hampir setiap kata-kata yang keluar dari mulut anak-anak masa kini adalah imitasi dari artis-artis yang dilihat di Tv. dan kalau apa yang ditirunya baik ,tak mengapa tapi ianya adalah sebaliknya. saya ambil contoh,anak saudara saya yang  berumur 3 tahun ini,sudah pandai berkata dengan kata-kata yang kasar meskipun kepada ibunya,kerana meniru kata-kata Awan dania yang sedikit tomboy (saya sendiri tak pernah menonton cerita ini,cuma diberitahu ibunya). banyak lagi tagline-tagline atau kata-kata 'trademark' yang kasar bunyinya dari watak-watak drama dan sebagainya. Dalam kelucuan melihat kecekapan skil imitasinya,saya tersangat bimbang.


Pengaruh televisyen begitu kuat. Inilah SENJATA musuh terhadap Islam yang paling sukar dielak. Unsur-unsur mazmumah dari segala segi,akhlak khususnya,meresap ke otak anak-anak langsung ke pembuluh darah menjadi sebati dengan darah daging anak-anak. natijahnya,sudah terbiasa dengan kata-kata kasar,melawan ibu bapa seperti yang dilihat di kartun-kartun dan cerita jenaka,dan sebagainya. Di mana cerminan akhlak islamiyyah yang murni?


Saya  fikir,bagaimana kita mahu capai matlamat membina masyarakat Muslim jika tingkat peribadi muslim pun sukar direalisasikan? Bagaimana mahu kita lahirkan generasi yang berjiwa pejuang sedangkan hampir separuh masa mereka di'tarbiyah' dan dididik oleh televisyen,dan bukannya guru atau ibubapa?

Di sini,peranan ibubapa adalah crucial. Kawal rancangan televisyen. Seorang teman saya,ketika saya adukan perkara ini berkata,seorang ustaz di Institut kami,seorang yang sangat saya segani,mendidik anaknya dengan cara yang bagi saya amat mengkagumkan. Tiada Tv. Beliau tidak mahu membiasakan anaknya dengan pengaruh-pengaruh hiburan yang melampau dari tv.


 Eksperimen Albert Bandura(1977) dalam mengemukakan teori pembelajaran sosialnya sudah membenarkan hakikat kanak-kanak belajar dari pemerhatian dan peniruan iaitu antara empat peringkat pembelajaran tingkahlaku iaitu attention,retention,reproduction(di sinilah berlakunya imitasi) dan juga motivation di mana kanak-kanak termotivasi untuk terus mengimitasi. Nah. ini baru bab hiburan. tentang kesan buruk terhadap akhlak. belum masuk lagi akidah. Baru tadi saya menukar siaran Tv apabila ahli keluarga saya lihat sedang menonton cerita Indonesia yang mneceritakan tentang peri dan dewi dan sebagainya. malah drama bawang Putih dan Bawang Merah dari Indonesia yang satu masa dahulu menjadi quite a phenomena saya lihat tak lebih dari satu anasir yang bakal mengelirukan dan menjejaskan pemahaman akidah kanak-kanak. Mana tidaknya,wataknya dilihat bersembahyang malah menyebut nama Allah,kemudian meminta tolong pula pada si peri. Siapakah peri ini di dalam Al -Quran? Ini akan menjejaskan tauhid kanak-kanak.malah ada juga bahagian(saya dengar) watak permpuan yang rajin solat ini berzina lalu melahirkan anak luar nikah. MasyaAllah.

Membesarkan anak pada masa kini kian sukar. Ibubapa terpaksa 'berebut' hak mendidik anak dengan media. Guru juga akan mengalami kesukaran membentuk generasi akan datang yang telah sedia terbentuk oleh 'astro Ria' dan sebagainya. 
sebagai konklusi,saya suka untuk hamparkan sebaris konklusi dari Wang Da-wei,dari Media management school,Communication university of China,Beijing dalam kajiannya yang bertajuk "A study on media culture's negative influence on children"
The point is to learn how to use media correctly to improve the positive effects and limit the negative influence on our children. We should make best use of this
cultural tool to educate our children and simultaneously protect them from the bad influence.


p/s: runsing memikirkan cabaran menjalankan misi saya di sekolah nanti. bagaimana mahu membentuk pejuang Islam dengan generasi 'bentukan ' media ?

Thursday, December 3, 2009

Saya tersenyum kerana saya seorang wanita

8 comments


Tadi saya melihat emak menyapu lantai,sambil membebel-bebel sebab sampah banyak. saya panggil emak.
"Emak,mak,"saya panggil.
saya buka buku Riwayat Bidadari Syurga dan tunjukkan kepada emak.
"mak,setiap wanita yang menyapu lantai sambil berzikir pahalanya sama seperti menyapu lantai di Baitullah."
mak yang setia mendengar terus tersenyum,"eh,kalau macam tu aku nak pergi berzikir lah!"Emak jawab ,teruja,lalu  terus ke depan sambung menyapu.
haha. Cerita ini cerita betul ,serius betul,malah baru saja terjadi. mak saya memang comel perangainya. tergelak saya.
sambil-sambil dia menyapu saya dengar dia menyambung,"ni kalau yang selama ni mak menyapu ni,berzikir ,agaknya dah banyak dah ek pahala mak."
:)
saya tersenyum lagi.alhamdulillah.janji ikhlas mak.

                                                         ...                                                  
beberapa hari yang lalu,saya pernah membaca satu cerita tentang seorang perempuan yang ingin mengahwini suaminya semata-mata kerana nak membantu suaminya berdakwah. Dia mahu menjadi individu yang mengurus segala keperluan suaminya supaya suaminya senang menjalankan kisah dakwah. lalu beberapa hari yang lalu,saya ceritakan kisah ini kepada seorang teman dan katakan yang saya ingin menjadi persis wanita mulia itu. Saya mahu jadi pengurus suami kelak,jadi tulang belakang,jadi penawar hati supaya lebih giat berdakwah(itu pun kalau saya dapat suami yang buat kerja dakwah nanti,InsyaAllah). Yang pasti,saya juga mahu menolong agama Allah.


Dan tadi saya temukan satu ayat di dalam sebuah buku yang sangat menggembirakan saya.
"Allah S.W.T akan memasukkan setiap wanita yang membantu suaminya di dalam urusan agama ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya:)


dan kamu tahu?seorang wanita solehah lebih baik dari 70 orang lelaki soleh.ya,tersenyumlah wanita,kerana dirimu,begitu berharga.

 Sekali lg tersenyum mengingat hadis Nabi Muhammad S.A.W riwayat Muslim yang berbunyi," Dunia adalah perhiasan dan seindah-indah perhiasan dunia adalah wanita solehah"
betapa tinggi darjat wanita.

p/s:teringat akan buku Benarkah Wanita dikongkong syariat yang dibeli dari ustaz Afif lama dahulu yang masih belum habis dibaca. semoga dapat kembali membacanya.

Wednesday, December 2, 2009

siapa pendatang 'asing' ni?

2 comments
duduk di rumah ni baru dapat merasa tengok tv. di maktab jarang-jarang sekali. malas nak turun tengok tv. bila di rumah ni,nak tengok tv rancangan kena ikut taste mak. apa lagi,drama melayu lah. yang endingnya senang-senang saya boleh ramal. mesti akan ada yang mati,samada tengah sujud atau dalam tidur,lepas tu mesti ada adegan tolak-tolak ,halau-dari-rumah-dalam hujan,mertua xrestu perkahwinan dan sebagainya. stereotype.tapi bila saya dan adik-adik komen macam tu,mak marah,katanya,"senang-senang kau ja buat filem"haha. lucu.


tapi cerita Melayu saya boleh tahan lagi. ada la juga sekurang-kurangnya mesej yang dapat sampai. tapi yang buat saya sakit jiwa ialah cerita Indonesia. masyaAllah,dari pagi,Soleha,lepastu tengahari cerita karut apa tu yang lelaki buruk rupa tu,terus ke cerita indon apa tah lagi selepasnya. kalau setakat Soleha tu saya boleh tahan la lagi,ada la juga unsur muslimahnya. tapi cerita khurafat yang tayang waktu zuhur tu. hari tu tertengok sekali,sebab mak dah pasang. Dengan Dewi Bulan lah,pari2 lah. Astagfirullah. Geram juga. cerita macam ni kalau kanak-kanak tengok tak ke terpengaruh. kalau cerita Holywood boleh tahan la,budak-budak ni faham lah juga 'orang putih memang macam tu. Orang putih tak sembahyang".Mungkin anak-anak kecil akan kata begitu. tapi kalau dah berwajah melayu tu,faham-fahamlah.Sedangkan kita tahu tiada tuhan melainkan Allah, Allah mencipta bulan,mencipta langit. tak mungkin ada dewi bulan lah,dewi apalah.


Mungkin ada yang berkata saya terlalu 'syadid' dalam menilai hiburan. Terlalu rigid. saya benci kenyataan sebegitu. saya pun suka hiburan,saya juga manusia,tapi hiburan tak bermanfaat macam tu tak patut. selama-lamanya anak-anak dihidang dengan angan-angan dan fantasi. Dunia putera kacak,puteri cantik,pari-pari dan macam-macam lagi. rancangan yang mengheret generasi dari realiti.

Rancangan Indonesia terlampau banyak saya kira. Sempat saya katakan dengan sinis tadi kepada adik saya,"ai,dah macam terjajah pula". iyalah. 
 lepas ini,bolehla pegawai imigresen sambut pendatang-pendatang "konon asing" dari Indonesia di sempadan dengan kata-kata,"selamat datang,buat lah macam rumah sendiri"

p/s: mungkin perlu tukar nama pendatang 'asing'. saya pula terasa asing di rumah sendiri.

Expanding da'wah

0 comments
 (a summary of my article entitled "redefining da'wah. it's 4pages long in Microsoft words so i hv to shorten it up for blogging purpose)


I’ve heard a lot of voices talking about da’wah recently,here and there. The word ‘da’wah’ is beginning to be quite ubiquitous. . suddenly everybody’s talking about da’wah,which is GOOD though,not that I’m complaining. At least it shows how,how conscious and aware muslims are about the needs for da’wah.
but still, (there’s always have to be a but,huh)it seems that people often tend to forget one thing when talking about da’wah;well,either they forget or they ignore because it seems a little too hard to do.-da’wah to the non-muslim. i,myself was beginning to forget ,myself until someone reminded me sometimes ago,jazakllh  Bro kamarudin.

 da'wah is't just about calling someone to prayer,or correcting fellow muslims wrong doings and preaching for ma'ruf. MOst oftenly,almost everyone forgets of the true 'da'wah' and for whom does it really meant to,foremost.da'wah to the non-muslim.
i've read a lot of blogs and webs,all containing tazkirahs and telling stories of how they taught their muslim friends of do's and don'ts ini Islam,and articles on how important da'wah is but none,as far as i have seen,none have mention the importance of da'wah towards the non-muslim.


I've written a notes,(a mini-article) in Fc regarding the current issue which is the banning of mosque minaret in Switzerland and many other moves indicating discrimination towards the Islam worls and expect feedbacks from others. i received a comment,unexpectedly coming from the man I've heard so much of(good things,all of them)from my friend,Bro Kamarudin Abdullah,a man known for his brilliant comparative religion class. i've always been interested in his class and wished to join but never had a chance(no notification,i blamed myself for that for not being alert. So much for a 'knowledge hunter')
he replied," Tanya secara ikhlas, salah siapa sehingga wujud perasaan..ini.
Umat Islam lah punca yang sebenarnya kerana mereka lupa Perintah Utama Allah..yakni Jihad dan Dakwah".
 

translated: ask sincerely,whose fault is it that this feeling exists,Muslims are the real cause because they forget Allah's decree..which is jihad and da'wah"


Below are,as a simple share of thoughts from this shallow mind of mine,what WE,can do,within our capability and opportunity to commit da'wah to the non-muslims.
1. 1. The first step,a major leap,is making friends woth the non-muslims. Now ask ourselves,how many of non-muslims friends do we have.
2. 2. Show a good akhlak. WE,are mirrors that reflect Islam in generals. The ‘Islam’ that Prophet Muhammad brings that have touched a lot of the non-muslims hearts back then was an islam that reflect peace,and  harmony,and love,and a religion that teaches gih level of morality. Just looked at how Muhammad react to those kafirun who used to throw rubbish and stones and cursed and condemned him. All retaliated with the sweetest smile and forgiveness. masyaAllah.
4.  3. Shah Kirit,another comparative religion,an awesome man in the field of da'wah,said the ‘master key’ in da’wah to the non-muslim is by studying their religion. So,go to a comparative religion class if there is any nearby. grab the chance so you can debate with wisdom should there is anyone asking. (I,myself haven’t got a chance to attend one. the first time it was held near my place,I wasn’t notified and was already in other places joining an environmental camp;I fully blamed myself for not being alert) for info,you can add bro kamrudin Abdullah via fb,his name is Kamarudin Abdullah,or contact brother Shah Kirit himself at this link.
     So,people,lets expand our social range. Approach the non muslim with an open heart. If you don’t have enough knowledge to preach,at leats let’s do our parts by showing good examples of akhlak islamiyah like Prophet Muhammad S.A.W taught us. Wallahua’alam. I’m just a fakir who doesn’t necessarily fulfil everything she says. Allahuakbar.

Tuesday, December 1, 2009

Pemikir Dunia?yeah,right.

2 comments

Kalau ada kucing yang mengembek seperti kambing,mestilah kambing lebih suka pada kucing yang mengembek dari kucing-kucing lain bukan?
Pemikir 'kebaratan' mestilah dipandang tinggi 'orang barat'.
akal liberal mestilah dihargai kepala-kepala liberal 
Tahniah la pakcik liberal dapat tewaskan George Soros dalam carta. Berbaloi kerja "bertoleransi' dengan pendirian Barat terhadap Islam dan kompromi dengan agama sendiri?


Dunia akhir zaman. Kucing banyak yang mengembek sebab nak nampak lebih besar.


-on The Top 100 Global Thinkers 2009,Top 32.

Monday, November 30, 2009

Banjir dan hikmah

2 comments
Tangan gatal. tak boleh berhenti. Semalam merungut2 blog rosak,lalu tekad tak mahu menulis lagi. haha, lucu.  seorang sahabat,menerusi laman facebook ketika saya menyuarakan hasrat nak berhenti blogging langsung bertanya," wht will u do if u don't write?" ya tak ya juga. huhu. tersenyum saya.


sekrang di muar hujan lebat, di kelantan pula dh banjir,macam mana la rumah kami di sana,dengar kata banjir juga, nanti-nantilah pergi jenguk. Di sini,jarang banjir tapi bila banjir tak dijangka. Banjir paling teruk masa tahun 2007. masih ingat lagi?yang masa tu di TV kerap main iklan minta sumbangan,dengan latarbelakang lagu sedih. Sedih la juga.


Tapi hakikatnya menjadi mangsa banjir memang perit. Barang banyak rosak,hidup di pusat pemindahan pun tak lah begitu menyeronokkan. Tapi saya redha,mesti ada hikmah Allah buat begitu, Cuma waktu-waktu ditmpa ujian begini,baru terasa bagaimana rasanya MEMERLUKAN. maksudnya,memerlukan bantuan. sebelum ni kalau ada orang nak bagi baju-baju tak pakai,saya geleng kepala aja,iyalah,baju di rumah banyak.
Bila dah tinggal di pusat pemidahan,semua serba tak cukup . terasa MEMERLUKAN. yang berkereta Mercedes pun jadi kekurangan,yang berumah banglo tengah sawah pun memerlukan,yang bekerja pegawai di pejabat berhawa dingin pun kesusahan,yang bergelang emas ke siku pun terdesak. Semua keperluan xcukup. Iyalah,nak balik ambil barang di rumah pun air tinggi. baru faham perasaan orang yang MEMERLUKAN.


Di pusat banjir makcik-makcik masak gotong royong. Saya masih ingat,lauk hari-hari sardin.sardin,sardin,sardin. Kami tak pula mengeluh.dah lapar,dan ..MEMERLUKAN. orang yang memerlukan tak memilih. Bak kata orang putih,beggars can't be choosers. tapi makcik-makcik yang memasak ni,kadang-kadang jadi pergaduhan. selisih faham. iyalah,bila ada yang macam malas kerja dan sebagainya. dan bila ada yang kepala mengarah,ada mulut becok dan sebagainya. Biasalah,sebelum banjir tak pernah beramah mesra,bila dah dekat kelam kabut. saya ingat lagi. dengar-dengar cerita dari emak.ada selisih faham di dapur. Di tempat saya kurang,di pusat satu lagi. Akhirnya makanan siap lambat. Nah,berlapar anak-anak tunggu nasi lauk sardin.

baru terasa pentingnya perpaduan. baru terasa pentingnya muhibah. Baru nampak relevannya semangat kejiranan.


Lepas tu bila banjir,saya masih ingat,ada solat berjemaah. itu pun berapa kerat saja yang ikut. ramai solat solo. Dah rugi 27 darjat solat. Tapi ramai juga yang baru kali ini lah berpeluang jemaah.


baru terasa asyiknya solat berjemaah. Baru terasa seronok bersalam-salaman lepas solat dan membaca doa beramai-ramai.

tapi masa ini lah doa jadi panjang. Benar kata Allah dalam surah Al Fussilat,
"Apabila Kami berikan nikmat kepada manusia,ia menjauhkan diri(daripada mentaati Kami ) dan menjadi sombong,dan apabila ia ditimpa malapetaka,maka panjang doanya." Surah Fussilat,41:51 
Tapi,tak apalah,janji berdoa, masa ini baru terasa betapa lemahnya di sisi Allah yang Maha Kuasa. 


Sambil saya menaip ni,hujan masih belum berhenti. Harap-harap taklah sampai banjir. tapi apa pun yang Allah turunkan ada hikmah nya. hebat Allah.
SubhanAllah. maha suci Allah yang Maha Mengetahui segala sesuatu.

Sunday, November 29, 2009

Korupsi,oh korupsi

0 comments
Saya       :kau nanti keje,quantity surveyor,tanah2 ni mesti ada kaitan dengan EIA kan?
Jiha       :ha,memang!aku  memang deal dengan EIA(environmental Impact Assessment). 
              tapi aku ingat nak jadi lec je la nanti...bahaya la keje ni  
saya       :la,kenapa?
Jiha       :macam kau cakap tadi tul,korupsi..urusan mintak2 approval ni banyak libatkann
              korupsi. takut aku pun terjebak. Projek Bukit Antarabangsa tu,sebenarnya patut    tak lulus tu,highland towers tu,macamana boleh lulus..?

....... 


sahabat saya dari USM menjentik kesedaran saya. dah lama sedar pasal korupsi ni,cuma keseriusannya saya terlupa sehingga lah semalam semasa perbualan ni berlangsung. sempat saya katakan pada Jiha ,sahabat saya,ketika dia mengatakan kerja guru senang,xada peluang korupsi. siapa cakap,saya bilang.lowongan korupsi banyak juga. Di mana-mana sebenarnya. Korupsi berkadar terus dengan kuasa. Semakin besar kuasa,autoriti,semakin berisiko dikorupsi.


tapi,apa apa pun saya bangga dengan sahabat cumel ni yang mahu elak korupsi. Sbenarnya ia pada diri,kalau jadi lec pun kalau hati hitam akan berlaku juga. Tapi sahabat saya bijak,ambil langkah mengelak.


um,korupsi.Akhir zaman katakan..
p/s:Teringat cerita kakak saya yang bercerita tentang korupsi terang-terangan di kaunter pengurusan sebuah pejabat kerajaan. Nak borang cepat diproses,kena lah hulur. Alahai.

Nak lari tema sekejap boleh?

2 comments
Entry ini mungkib berbau santai. Eh,eh,kalau santai mestilah xbuleh skema-skema. mesti rilek-rilek di shopping kompleks sikit. hoke. serius sikit.cuma mahu ceritakan kegembiraan.


um,tadi ada reunion. Walaupun asalnya macam malas nak pergi sebab dah lambat.tapi lepas 'dipanggil'(bahasa melayu bg 'called by phone') atau kata lainnya ditelefon,saya pergi,. ada kawan yang dah jumpa masa reunion raya aritu,ada yang belum jumpa2 eversince SPM. Rindu.. dan kuasa rabithah dan ukhuwah memperlihatkan kami masih buleh bersembang bergelak+bergurau+berposing bersama seperti kawan lama. hoke,mungkin lebih banyak bergelak .Terima kasih untuk jiha sebagai tuan rumah. sedap makanannya. pandai ustazah(mak jiha) masak=).


Saya sayang kawan-kawan saya. Sayang demi Allah. bertemu berpisah kerana Allah. Selesai2 majlis emak kepada Najihah bertanya kenapa xdibuat marhaban alang-alang dah ramai. dia mencadangkan dibuat lain kalinya. menarik. lain kali ya kawan-kawan?


By The way,miss jiha yang cumel,miss Eda cayang yang dah lama betul tak jumpa,Syila yang tiba-tiba terasa sangat kamceng dengannya,Adawiyah yang xhabis-habis memanggil saya serikandi islam izan(kan ke panjang tu..) dan juga kawan-kawan lain..sume dah cantik2. uhuuu~
Kawan-kawan,kita doa semoga Allah panjangkan umur kita dan terus kekalkan hubungan kita semua sampai bila-bila. next reunion,dekat kenduri kawen syila..haha!

Saturday, November 28, 2009

Bila dalam comfort zone.

3 comments
petang tadi berbual dgn seorang kawan lama.Old friend ,indeed. zaman sekolah menengah dulu.dia sekarang di Surrey,London.Oh.envy, haha.tapi tumpang gembira untuk dia. Tumpang bangga. Dan yang paling saya banggakan dan gembira ialah kesedarannya terhadap Islam. 
saya tertarik dengan kata-katanya dalam sesi ym td tadi. seluruh perbualan kami tadi sangat mengujakan saya. saat itu lagi otak saya dah menjerit,"This is going to be published in my blog!" sekadar perkongsian untuk sama2 berfikir.


Dia sebelumnya telah menceritakan tentang program usrah yang diadakan pelajar muslim di sana,. Sarah,sahabat saya bercerita tentang bagaimana mereka di sana terpaksa MENCARI ilmu agama instead of cuma MENERIMA. menarik. saya cuba bandingkan dengan pelajar kita. Sekurang-kurangnya pelajar maktab, saya sendiri. Banyak yang diperkatakan,satu situasi yang disebutkan betul-betul menarik perhatian saya. Muslim di malaysia sedang di dalam comfort zone.


mari kita refleks. Di bumi malaysia,bumi islam agama rasmi ni(walaupun tak seberapa kuat pelaksanaannya dalam peringkat lebih tinggi),ilmu agama senang dicari. Tolak ke tepi kuliah ustaz-ustaz wahabbi,"akak-akak" liberal,dan pakcik-pakcik 'sesat',kita ada baaaaanyak kuliah-kuliah agama,ceramah yang sah dan legal.


sebab itu lah remaja kita malas MENCARI ilmu tambahan. maaf ckp,especially pelajar2 yang ambil course agama. apa yang belajar di kelas tu cukuplah. itu pun tak terbelajar. Bagi pelajar yang bukan kursus agama pula,kita diselubungi perasaan selesa. selesa nak amal dan belajar Islam bila-bila masa saja. bila jadik begitu,kita belajar islam pun BILA-BILA MASA SAJE la. bila-bila mase free,bila-bila mase mood dtg,bila rasa cam teringin je. Bukan setiap masa. ada kuliah di surau pun terasa malas nak pergi.Iyalah,Ustaz Afif tak ke mana..esok-esok mesti ada lagi..kan?ataupun,alah,ceramah berlambak,tertinggal yang ini,ada lagi yang lain...


selesa memikirkan bila-bila masa saja boleh buat=leka menanti turun kekuatan untuk bergerak mencari ilmu.


beginilah kan. Mudah sekali nak dapat ilmu sampai ilmu tu tak dihargai. Bukan dalam bab ilmu saja,soal bertudung,berpakaian,malah dalam kehidupan pun. Bila dah diberi kebebasan beramal Islam secara kaaffah(sepenuhnya)-pakai pakaian Islam,bertutur cara Islam,perbanyakkan sebutan nama2 Allah,tegakkan syiar Allah,buat ceramah sana-sini,pergi kuliah dan sebagainya,kita tak pernah pula hargai. Iyalah,bila hidup di zon selesa. Ibarat di rumah,ada air dibazir-bazir..iyalah,air banyak,bila paip rosak,air sangkut,barulah berjimat,sayang cinta kasih pada air nan sedikit. Agak-agaknya bila negara kita jadi seperti di Selatan Thai,atau Palestin atau di negara-negara Barat lain,bagaimana ya. Seperti di pattani misalnya,nah..nak ke kuliah ditembak,nak ke ceramah dicekup,(bukan sebab tak ada tauliah atau wahhabi pun)hatta nak solat jumaat pun ditembak kejam.


jadi,sementara kita masih mampu bernafas dalam negara islam yang azannya masih boleh dialunkan lantang membelah angkasa,ceramahnya boleh diadakan dan diikuti di mana-mana,pakaian islam boleh dipakai tanpa sekatannya,Jubah boleh diperaga,serban masih boleh diletak di kepala,dan nama Allah boleh diebut-sebut setiap masa sekuat-kuatnya,amalkanlah cara hidup Islam sepenuhnya. hargai kesempatan dan kebebasan ini. Hargai kemudahan ini. Ilmu bukan datang terhidang,ilmu perlu dicari. dan perlu dicari. dan terus dicari. Lengkapi apa yang kurang,burulah ilmu khususnya ilmu fardhu 'ain.


p/s: HARGAI KEMUDAHAN DAN NIKMAT ALLAH BERI SEMENTARA NI.kejar ilmu. Ilmu sepatutnya ibarat air laut,ia tak pernah mengenyangkan. jangan pernah rasa puas dengan ilmu yang ada. CARI.BURU. BURU selagi kita punya kemudahan untuk melakukannya.

Apa kata anda?

0 comments
saya cuma nk quote dua perenggan dari Tom Hodgkinson dalam artikelnya,"with friends like this" dalam the guardian,

I despise Facebook. This enormously successful American business describes itself as "a social utility that connects you with the people around you". But hang on. Why on God's earth would I need a computer to connect with the people around me? Why should my relationships be mediated through the imagination of a bunch of supergeeks in California? What was wrong with the pub?
And does Facebook really connect people? Doesn't it rather disconnect us, since instead of doing something enjoyable such as talking and eating and dancing and drinking with my friends, I am merely sending them little ungrammatical notes and amusing photos in cyberspace, while chained to my desk? A friend of mine recently told me that he had spent a Saturday night at home alone on Facebook, drinking at his desk. What a gloomy image. Far from connecting us, Facebook actually isolates us at our workstations. 
                                                                              -Tom Hodgkins,The Guardian,Monday,18 January 2008

um..menarik jugak. Aduh. sakit pipi saya kena tamparan seorang AMERIKA yang tahu menilai erti kelalaian.aduhai.xpe,xpe,saya cuba manipulasi FB. betulkan niat,betulkan niat. 

Manipulating's enemy's weapon

50 comments

MANIPULATING ENEMY’S WEAPON
by:Serikandi Islam 

Don't be fooled by the title. As much as i aspires to write  a fully,top-notch academic writing with  impressive titles and fulls of jargons,i really can't. Not Yet,atleast. They say if you want to write academic,you have to be knowledgeable. An intellects who basically knows a lot of stuff.  Not quite there,yet.

Well,back to the real deal. So,what's the title’s all about? Manipulating enemy’s weapon?I bet everyone's already aware on how our enemy,Islam’s enemy try so hard to keep us away from Islam. Now I’m not being paranoid;the truth is they ARE treating us like enemy,and ready or not,they ARE ready to crush us to our very bones,until we follow their religion. The you-know-who,the world’s biggest killing monster,Israel. the Zionist. They murdered muslims around the world with their tricky and cunning plots no one could decipher nor predict until it long happened.
Surah Al Baqarah verse 120.; “..And the Jews will not be pleased with you, nor will the Christians(nasara), till you follow their creed.,” Allah said so,who are we to deny it?
clearly they have a mission. Oh,by the way,i browsed the internet just to check out who's behind facebookbloggers,etc.,Okay,maybe i AM a little paranoid. can't help it. Hedonisme is a fatal virus to ummah. i found this interesting article written by Tom Hodgkinson,an article that tells about all the horrific hazards behind facebook. (click on the sentence  for direct link to the article)

alright,so,Although they may not initially set up all these webs and application solely for the motives of distracting muslims from Islam,but at the end,Muslims internet users is beginning to satisfy their needs. They gets to do whatever they want for their own  entertainment,and they get to destroy us via hedonism too,it’s like killing two birds with one stone!
Alright. Now.
Are you a facebook users?or should I say addicts?are you youtube frequents?blogger maniac?Internet 24-7 surfer?
Not to scare you but if u are aware all of these which I’ve mention are,in fact,the jews and the nasrani’s weapon to distract our ummah from the real deal of what’s really going on. To distract us from the pain of Palestinians,and most dangerously,is their effort to keep us away from our ibadah to Allah. There ARE people who would leave solat for facebook,just as there ARE people who would postpone solat to the last minute just for some stupid tv shows on air. So how do we deal with this?The fact is,it’s going to be an uphill task or a mission impossible for me to ask all of us to log out facebook or friendster or even blogger and stay out of it for good. Like,not in a million years. hubbun dunia. this is what we’re all about. So what if we are reluctant to make this little sacrifices?there’s another way to make sure we’re not victims of these weapons. MANIPULATE. turn a bullet against the shooter. turn a cannon ball again the cannon itself. weapon devour master. sounds fair enough.
how to manipulate al kafirun’s weapon?
All this mediums to distract us and adds to our obliviousness to their hidden motives,CAN actually be used for our good. You can have fun with facebook or friendster or blogger or- you-name-them all the fun,that are able to hypotise you into being so engrossed and occupied,unaware of you surrounding. Okay,maybe I was a little exaggerating. But I am a user of facebook and I got to admit,in one way or another,it just makes you come back for more and the next thing you know,you have been sitting in front of the laptop and already an ADDICT! I noticed this a few days before so I backed off from it ‘atleast for temporary.
            OH NO.we still haven’t gone to the main part. SO,HOW DO YOU MANIPULATE THIS DANGEROUS ADDICTIONS INTO A GOOD THING THAT WILL BENEFITS MUSLIMS IN GENERAL?
A poison won’t be a bad thing if it can cure. Facebook won’t kill you if you use it for good things. I know a friend or two whose facebooks are all full of indzar,reminders,hadith and all. Some even make their facebook a medium for discussion. I can even name some of my friends with such Fb. prince al Ayubbi,Mujahidah Nurul Atikah,Jamaludin abu Bakar and many more. These people use Fb (which is originally supposed to distract us from reality and destroy us,)for Islamic jihad propaganda,to spread the spirit of jihad. Reading their fb,it reminds me of magazines Pengasuh,neraca,Al-imam,all those old times newspapers and magz back in the British uccupation era where these publications are used as medium for previous ulama’ and nationalist to instill the spirit of patriotism,and nationalism and how they have been used to shout the call for juhad via words and letters. FACEBOOK,BLOGGER,WHATEVER CAN be that way too. so,the next time you play facebook,don’t add another smile to the kafirun’s faces as you engrossed in useless hours of replying ‘hollow’ ,meaningless talks,but DO make facebook OUR WEAPON by sending words of reminders and make it as Islamic as possible. At least when someone read it it won’t be just a waste of time. At least you contribute even just by a single sentence, “ballighu anni walau ayah”. SO?

(In an attempt to keep away from facebook for a month first(checking how I do without it). No replying comments,nor uploading photos,nor taking quizzes.wish me luck=) )

Tuesday, November 24, 2009

Don't be afraid,Inallaha ma'ana.

0 comments


(specially dedicated to self and a beautiful friend named Muna'izzah and intan Zarith)


entry ini saya susun sebagai penenang pada diri. memang dah lama nak tulis entry sebegini tapi berdasarkan pengalaman lalu,entry yang berunsur sebegini dikomen oleh individu 'tertentu' dengan kata-kata yang menyakitkan. perkara itu telah menyebabkan saya berhenti blogging buat seketika. well,asalnya nak lama. konon2 selama-lamanya. tapi tangan yang gatal menulis tak akan pernah berhenti hanya kerana asakan manusia. =)
baru-baru ni terdengar cerita dari kawan. serupa. seakan beri kekuatan untuk tulis entry ini.


Biar orang buat kita,jangan kita buat orang
ayat ini dlu saya selalu dengar dari Intan,seorang kawan yang dulunya selalu berendam air mata. Ujian. dulu bila dengar perkataan ni,saya akan balas,"mana boleh macam tu,kalau kita diam ja ,sampai bila orang nak sedar,kita kena tunjuk sikit kita pun boleh marah!"
darah muda saya bersuara. wah,dulu pantang saya dengar orang merelakan diri dipijak. konon-konon pantang keturunan pendekar dicabar. tapi sekarang bila dah mengalami sendiri,baru sedar mengalah tak bermakna salah,tunduk tak bermakna diperintah,diam tak bermakna bodoh.


Hadapi dugaan dengan senyuman 
 

Pikir macam ni aja. Kalau nabi Muhammad S.A.W pun boleh bersabar dengan seksaan dan tantangan kaum musyrikin Quraisy,kenapa tidak kita?Nabi lagi teruk kena,dibaling batu dan najis sehingga dikatakan darah yang mengalir sehingga ke kaki bertakung di dalam kasutnya.masyaAllah.betapa tegarnya hati kekasih saya tu. 
Kita.?haha.tak payah tepuk dada tanya selera dah, tengok cermin,cermin muka. pernah menangis teresak-esak kerana ujian kecil?(aduh!terasa tamparan ke muka sendiri)
lebih teruk,pernah menangis kerana  lelaki?(aduh!terasa lagi)
lebih teruk,pernah menangis kerana lelaki yang bukan muhrim(okay,cukup tamparan itu!)
mungkin ada yang xditimpa dengan ujian sebegini,ada yang kesedihan oleh fitnah,ujian-ujian dalam mjahadah dan sebagainya. macam saya,,saya menghadapi ujian berat dari segi 'musuh' yang mendendami saya. Demi Allah,tidak pernah dalam sejarah hidup mencari musuh tapi bertubi-tubi pula disakiti dengan kata-kata dan perbuatan mengadu domba. Kaum adam pula tu yang mendendami.Tapi semua itu ujian. Adatlah. Mula-mula,memang marah. tapi teringat pendekatan nabi menghadapi kutukan dan cacian. Bersabar."la taghdhab,la taghdhab,falakal jannah." terngiang-ngiang hadis itu yang selalu saa sebutkan pada kawan-kawan. Jangan marah,jangan marah dan bagi mu syurga. kamu hentam lah saya sebanyak mana pun,saya tak akan membenci kamu,sebaliknya saya cuma akan membalas dengan senyuman. Bukan setakat manusia saja,katakan ditimpa musibah seperti kehilangan barang atau orang tersayang,atau apa-apa saja,cuba untuk senyum dan katakan,"aku redha". Ya,cakap memang senang tapi bagi saya kunci penyembuhan adalah keyakinan ianya sudah sembuh. Law of attraction juga mengatakan,apa yang kita fikir adalah apa yang akan terjadi kepada kita.jadi,tersenyumlah menghadapi dugaan.



Kalau kamu berniat ikhlas,Allah pasti menolongmu
kalau niat kamu semata-mata mahu mendekati Allah,jangan bimbang,jangan takut,jangan runsing,la tahzan,la khauf,Inallaha ma'ana wa ma'akum.
Allah akan  tolong,dan jangan bimbang tentang fitnah yang akan  disebarkan 'individu' itu,pandangan manusia tak penting,yang penting pandangan Allah. Kalau nak diikutkan pandangan manusia,tak wujud fitnah pun belum tentu manusia itu bersangka baik sentiasa. Husnuss zhon adalah sesuatu yang sukar bagi setiap jiwa.


Ubat patah hati(khas untuk sayangku Intan Zarith)
sayangku intan,ketahuilah, ma indakum yanfad,wa ma indallahi baqi. Apa yang disisimu akan habis,apa yang di sisi Allah itu kekal selamanya. (saya tak ingat ayat surah apakah ini;siapa yang tahu maklumkan.ia tercatat juga dalam Ayyuhal walad)
keyword dia ialah kebergantungan kepada manusia. ketahuilah tiada manusia yang mampu berpegang kepada janjinya. Tak ada. Sebab itu nabi Muhammad ditegur oleh Allah dalam surah Al Kahfi ayat 23-24 supaya mengucapkan Insya'Allah kalau berjanji. Itu nabi yang ma'sum sayang,apatah lagi kita yang dhaif ni. janganlah terluka di sebabkan manusia. Sembuhkan hati dengan Al quran,zikrullah dan teman2. saya nak memetik petikan dialog cerita Soleha yang saya tonton buat pertama kalinya petang tadi,"nabi Muhammad itu jadi kuat kerna ada para sahabat yang setia disisinya,makanya dia jadi tabah". begitulah lebih kurang. Selain ada Allah,kamu punya sahabat.
ini dia saya sertakan doa patah hati yang pernah diajarkan oleh seorang teman kepada saya,
(maaf,xdpt sertakan masa ni;tak boleh insert bentuk jawi,mungkin lain waktu@datang saja ke bilik saya)



Monday, November 23, 2009

Dai'e tak boleh pilih bulu.

9 comments
Situasi 1: 


daie: harini saya rasa puas dapat jalankan tugas dakwah..sronok bila dapat tadarus bersama-sama dengan rakan sefikrah,dapat usrah sama2. Nasib baik depa satu kepala. dapat saling 'berpesan-pesan ke arah kebenaran.."


Situasi 2:


daie: ustaz ajar,kita kena bergaul dengan orang alim ulama',jangan dengan orang yang kaki maksiat,Imam Nawawi pesan selalu bergaul dengan orang alim.Nabi kata kalau kamu berkawan dengan tukang besi,kamu akan mendapat bau besi,dan kalau berkawan dengan penjual minyak wangi akan dapat harumnya.Tak sia-sialah aku bergaul dengan orang alim saja.."


Situasi 3:


daie: Tak payah kot tegur dulu..ni bukan golongan mad'u aku ni,aku kecik lagi,golongan ni untuk yang dah tere-tere macam ustaz ke..biar diorang jela tegur..ni bukan tanggungjawab haku ,aku tak layak lagi tegur geng macamni..aku jaga geng-geng aku je dulu sekarang ni.."


situasi 4:


daie: Kang aku jalan dgn budak-budak ni kang orang kata aku ni x thiqah pulak,ustaz rock la,ustazah rock la..xpayahla rapat sangat dengan depa.nanti terjejas imej


situasi 5: 


daie:ish,aku nak tegur orang,kawan-kawan rapat aku pun buat maksiat lagi tak tertegur ,aku pun tak sempurna lagi. malu aku nak ambik tahu,kang orang kata aku poyo pulak


DAN jangan pula fikir daie-daie ini bukan KAMU semua. man qa la la Ila haillallah fahuwa da'ie. =) renung-renungkanlah.
Saya lebih suka ustaz-ustazah yang rapat dengan 'kami' yang kurang ilmu agama,yang kerap buat maksiat ni,daripada ustaz-ustazah yang menjauh sebab nak jaga imej sehingga menimbulkan jurang antara golongan mad'u dengan da'ie.Lihat saja nabi Muhammad. kalau dia cuma mahu berdakwah sesama yang setaraf dengannya,rasa-rasa akan sampaikah Islam kepada bilal bin Rabah?kepada Anas bin Malik?kepada golongan-golongan hamba?KEPADA KITA?
renung-renungkan wahai da'ie sekalian. dekati mad'umu.
Ballighu anni walau ayah-sampaikan dariku  walau sepotong ayat.Sya t ak kata,nabi Muhammad S.A.W kata.=)




(saya bukanlah da'ie terbaik..tapi pernah menjadi mad;u kepada dai'e2 yang baik sehingga mampu menjentik kesedaran dalam hati.apapun Hidayah milik Allah jua) 


Anything for u,emak

0 comments
Uwais al Qarni,whom the world may not know of,but is very well known among the sky dwellers. Prophet Muhammad mentioned him as the resident of the sky.."penghuni langit". Why?
when asked by Saiyidatina Aishah and fellow sahabat,Muhammad said,"he's a very obedient son and a dweller of the sky".

he lived in the same era  as Muhammad but never once,have met him in person. He have never met Muhammad in person,but never once has its impairs or affects his outstanding love for Muhammad s.a.w. He longed to see Muhammad due to this unbearable desire to meet his beloved Prophet,he missed him so much,but he kept his desired buried in heart due to his obedience to his old,paralysed and blind mother. such love. Such obedience.

I left a silat program which i was dying to go to,but i abandoned the program for the sake of my mother. I know i won't be spending much times in the village due to the  programme i have this holiday,so i forget the silat course so that i can meet up my mother earlier. and how was i glad to see her smile right when the car that carry me home enters the yard..SHE SMILED SO WIDE. i never knew she was so happy to see me.
and then i planned to go celebrate raya in Kelantan. She doesn't seem happy about it. her faced changed the moment my sister said she was celebrating her raya in Kelantan. Imagine if i said i was coming along. Sorry shuma,my beloved niece who kept on asking her mother when will i be coming;i can;t go with u,because i have a mother whom heart needs to be taken care of.Then a program by CARE. the first time i told her about leaving 3 weeks earlier for the program,she objected to it totally. I said nothing more. Sad,but never rebellious.
Up till now,i am still waiting for her confirmation. you're the only love i have so far ,emak. i''ll do anything for u insyaAllah,as long as it is halal. May Allah bless u.

Sunday, November 22, 2009

Sedang berangan?

0 comments
Qatadah dari Anas bin Malik melaporkan Nabi Muhammad bersabda,"semua yang ada pada anak adam akan  rosak atau tua kecuali dua perkara,iaitu,rakus(cintakan harta)dan juga panjang angan". Sebuah lagi hadis riwayat Al Bukhari berbunyi hampir sama,"Hati orang tua sentiasa berasa muda dalam dua perkara: pertama, pada cintakan dunia dan kedua, pada panjang angan-angan"
ALi bin Abi Thalib r.a paling takutkan dua perkara ;panjang angan-angan dan mengikut hawa nafsu kerana panjang angan-angan itu melupakan akhirat dan menurut hawa nafsu akan menghalangi dari haq(kebenaran)


panjang angan2 ni buat kita lupa akan  kematian,buat kita lupa tentang hari kiamat ,yang mana kalau kita tak siap bekal lekas2,kita akan bermasalah dalam soal jawab nanti., Dari kirikah atau kanankah akan kita terima kitab amalan nanti. Allahuakbar,kecut perut memikirkannya.


    setuju tak kalau saya kata remaja kita kuat berangan?

            Pada pandangan saya remaja Islam Melayu kuat betul berangan. apa sebab saya kata begitu?cuba lihat saja hobi remaja-remaja kita. Baca novel cinta sampai melekat ke muka,tengok cerita Korea berjam-jam,dengan drama cintanya,dan macam2 lagi.

           Saya tak suka baca novel,tapi taklah pula bermakna saya tak kuat berangan. Saya kelahiran Oktober dan kata fadzilah kamsah kelahiran Oktober ni kuat berangan. .Aduh!=)
Dan tak juga saya mengatakan yang semua pembaca novel adalah yang kuat berangan.bergantung pada jenis novel yang dibaca dan tujuan membaca.

    Begini:Saya banyak dikelilingi oleh pembaca novel yang bila tiba part2 tertentu akan keluar bunyi2 begini;"ah~sweetnya lelaki ni..","ah~romantiknya depa ni~" bagi yang membaca novel-novel islamik kadang-kadang terdengar juga,"aduhai~aku pun nak bercinta lepas kawin jugaklah.." angan-angan. Sebab tu remaja melayu suka baca novel sampai bertimbun2 sebab novel ni adalah 'escapade' atau pelepasan diri dari realiti. Novel JARANG realistik,melainkan novel-novel  yang bersifat sastera berat,satira dan novel realiti seperti Novel faisal tehrani ,shahnon ahmad dan sebagainya.

           Drama-drama korea yang jalan ceritanya hampir sama saja semuanya,dengan perempuan yang buat2 comel,lelaki yang kacaknya tak realistik,semua-semua ini adalah bahan yang menghanyutkan remaja kita. Banyak lagi sebenarnya media-media yang menghanyutkan kita dari realiti dunia sebenar. 
            Maaf kalau saya katakan,novel-novel cinta yang bertimbunan di pasaran jarang yang menceritakan hakikat jeritan rakyat Palastin,jarang yang menonjolkan persoalan permasalahan umat,perpecahan dan sebagainya,jarang yang menceritakan dilema rakyat Selatan thai yang setiap hari hidup di atas garisan halus terentang antara dua bukit,menunggu jatuh berkecai,jarang juga yang menceritakan nilai-nilai murni. Ada yang lagi menggalakkan maksiat adalah.

   Bukanlah saya nak menggalakkan anda memboikot novel,atau pun drama,tapi bataskanlah dan berpada-padalah. Janganlah sampai terheret2 dan terbawa2. sampai saya lihat perbualan sehari2 pun tentang nur kasih,nasib watak novel dan sebagainya.
      Kita masih punya peranan. Otak kita masih diperlukan untuk memikirkan dan menyumbang untuk masyarakat dna komuniti sekeliling,dan bukan hanya untuk meneka ending sesuatu novel dan air mata kita lebih bernilai untuk ditangiskan pada saudara muslim atau atas dosa sendiri daripada meratapi nasib sesuatu watak drama Korea atau apa pun.
         Angan2 dgn cita2 xsama. Cita-cita boleh,yang mana kita tetapkan apa yang ingin dicapai satu hari nanti dan berusaha ke arahnya. Angan-angan ialah kamu tetapkan sasarannya dan setiap hari kamu berangan sudah mencapai sasaran itu.Jadi,tepuk dada tanya iman,pendekkah atau panjangkah angan2?


       Ini adalah peringatan untuk diri juga,saya tak boleh terus berangan dan berangan. terlalu memikirkan masa depan. "Nanti aku nak buat begini,..Nanti esok nak buat begitu.." tentang kahwin lah,apa lah..tak sewajarnya bagi saya memikirkan perkara yang belum menjadi keperluan bagi saya. Saya masih giat dalam pemburuan. Jangan difikirkan hal masa depan.
Sekadar peringatan,
Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari ,dari Anas bin Malik r.a berkata,"
Nabi s.a.w. telah menggariskan beberapa garisan lalu ia bersabda ‘ini angan-angan manusia dan yang ini ajalnya. Ketika seseorang itu dalam keadaan demikian (panjang angan-angan yang tidak putus-putus) tiba-tiba datanglah garisan yang pendek (sampai ajalnya mati)


  
Bayangkan kematian menjemput kita ketika kita sedang berangan tentang bakal suami yang belum tentu lagi akan sampai,atau tentang ingin menjadi kaya,atau tentang Nur Amina dan Adam dalam Nur Kasih!
Related Posts with Thumbnails