Thursday, June 16, 2011

Dakwah pakai Siasah


Cuti n banyak mengajarkan aku tentang dakwah. Semua buku-buku dakwah yang aku baca,semua ceramah-ceramah dan dakwah training yang aku pergi,tiada yang mengajar aku sebanyak keluarga sendiri.

Dan baru aku tahu,dakwah itu pakai siasah(strategi).

Orang yang palng hebat siasahnya palng hebatlah dakwahnya. 

dakwah bil lisan itu sekarang sudah tak makan. Bukan langsung tak boleh guna tapi sekarang manusia tak lagi mahu dileter dan dinasihat sebab ego makin tinggi. 
Lagipun di mana saja yang dakwah bil lisan(kata-kata) itu boleh diguna?Di kawasan biahnya soleh mungkin bleh tapi dakwah itu sejagat dan universal. Atas bas juga kau perlu jalan dakwah. tempat berbeza,waqi' berbeza orangnya berbeza. rambut saja dah tak sama kaler bahkan hati dan perangainya. Makanya uslub dakwah pun berbeza. Di situ pakai siasah.

Keluarga yang awalnya aku kira betul-betul menguji mental dan emosi aku. Sebab aku tak berlapang dada. Aku nak harapkan biah di rumah sama seperti di kampus. Mimpilah.

macamana aku dulu,begitu lah mereka. Tapi dakwah has to be done somehow. Pakai siasah.

Suka aku katakan,menjelang akhir cuti aku cukup gembira dengan beberapa perubahan keciiiil yang berlaku dalam keluarga. Aku katakan keciiil sebab memang kecil. tapi signifikan. 

Paling penting keluargaku sendiri banyak mengajar aku apa ertinya dakwah dan bagaimana berdakwah. dakwah menjadikan da'ie sangat kreatif. Dakwah menjadikan da'ie cekal. Tak berputus asa.hebatnya dakwah. Sebagaimana kepala dakwah kita,baginda Rasul yang cekal tanpa lelah,macam tu lah sepatutnya kita.

Sepanjang cuti ni,aku sedar bahawa yang namanya dakwah tu bukan sekadar kau ceramah dan nasihat panjang lebar. atau kau nampak mad'u kau buat silap lalu kau terangkan hukum hakam. Juga bukan kau mengajar tajwid quran dan sebagainya.

Dakwah bagi aku,sebagai permulaannya yang penting ialah menyediakan SUASANA. Kau ubah suasana sesuatu tempat itu. jadikan ia islamik. baru hatinya mudah menerima dakwah. malah bila suasananya sudah elok,ia sendiri yang akan mencarimu.

aku juga sedar yang dakwah itu bukan kau dakwah pada mereka hari ini dan keesokan harinya mereka bangun sebagai alim,gosok gigi,mandi pagi dan berjubah dan berserban. No. Da'wah takes time.It's like making a building. The bigger the building u're making,the longer it takes. Bak kata Mat Salleh,Rome is not built in one day. jangan kata Kota Rome,Kota Bharu,Kelantan pun bukan maju dalam satu hari.

Dakwah itu bukan sekadar bil lisan. Itu yang utama sekali yang aku belajar. Sebab itu da'ie kena bijak.

Kau dengan sengaja tinggalkan buku doa/buku zikir(cth bekal akhirat) dekat atas meja pun kira langkah dalam dakwah.

Kau  pasang qasidah atau nasyid kuat2,itu dakwah. Lambat laun yang tak suka pun mesti akan ternyanyi2 lah .paling tidak terngiang2 di telinga bila ke mana-mana.

Da'wah bil hal juga. Da'wah dengan contoh akhlakmu yang super indah. 

Dan di rumah aku juga belajar,kalau mahu berdakwah thiqah itu adalah sangat penting. Bila orang menghormati kau,lebih mudah ia mengikut. Bila kau disegani dan dipandang tinggi lebih mudah dipatuhi. Bila kau practice apa yang kau leterkan dan nasihatkan,mad'u mu pun akan mudah mendengar nasihat.
Surah Al Baqarah ayat 216 ada menyebut,  "boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu." 
Allahuakbar.Ujian keluarga yang aku hadapi cuma tarbiyah dan pelajaran yang Allah sedang berikan.


1 comments:

Mengharap RedhaMu said...

Teruskan usaha yang murni tanpa mengira purus asa. Biar beribu kali berkata suatu hari akan terbukti jua. Dia Maha Menentukan Segalanya. Insya'allah.

Related Posts with Thumbnails