Thursday, May 5, 2011

Kesibukan itu lazat.Kata-Kata hikmah ada menyebut:
"Jika kamu tidak disibukkan dengan kebaikan maka kamu akan disibukkan dengan kebatilan."


Akhir-akhir ni memang sibuk sekali.Dengan usrahnya,dengan ziarah mad'unya,dengan program-program lain.pengajian kitab dan sebagainya. tapi entah kenapa kesibukan ini rasa lazat. Yummy,tahu. macam jajan.
Bila sibuk begini,handphone pun tak diusik,kadangkala sampai orang marah "Buang dalam parit je Hp ko tu" bak kata Atiq. yak yok,atiq dah marah. "rawr" kata beliau. Tapi paling penting bila sibuk lah,hati rasa tenang dan aman. Aneh?ya.

Seronok bila sibuk dengan kerja-kerja dakwah tahu?Rasa diri ni berguna walaupun kalau nak diikutkan Islam itu tak perlu pun kita bahkan kita yang dahagakan setapak ruang dalam barisan 
perjuangan Islam.Kalau ikutkan kau cuma bocah picisan yang bermain kerikil tepi jalan tapi bila Islam melihatmu dan mengiktirafmu untuk turut serta dalam barisan perjuangan dakwah ilallah kau rasa oh-indahnya-dunia.

Semenjak selalu sibuk saya dapat melihat satu rumusan. Nak jauhkan diri dari maksiat kena sibukkan diri dengan benda-benda agama. Banyakkan duduk dalam persekitaran yang menunjang pada agama. yelah kalau hari-hari duduk dalam kedai karaoke atau Tanjung Golden Village agak susah lah nak ingat Tuhan. Tipu la kalau kau kata kau tengah tengok Transformers dekat wayang kau masih mampu gerak2 tasbih. Atau ingat Allah. selawat??

 Pendek kata aktiviti yang dibuat sehari-harian mesti mengingatkan kita pada Tuhan. Contoh;pergi usrah,atau makan-makan bersama sahabat eratkan ukhuwwah,sambil2 makan boleh tazkirah sorang sikit. nah,biar hidup nampak tak sempat bernafas tapi nafas yang kita ambil sentiasa seiring dengan zikrullah.Ini lah yang selalu saya cari. Kesibukan sehingga tak sempat nak rasa udara segar pun. Tak sempat lihat cuaca indah. Tapi terisi dengan perkara-perkara yang menyenangkan hati. 


Ada satu pepatah Spanish yang maksud nya lebih kurang sama dengan kata-kata hikmah yang saya sebut mula-mula sekali tadi."The busy man is troubled with but one devil; the idle man by a thousand. Orang sibuk tidak banyak diganggu oleh pikiran-pikiran atau niat yang buruk.berbanding orang yang statik menghitung waktu. Orang yang banyak masa terluang akan banyak memikirkan benda-benda yang tak patut difikirkan. Malah saya sendiri berfikir orang yang kerjanya mengumpat sehari suntuk itu adalah kerana hidupnya terlalu lapang dan banyak masa terluang. Mungkin mereka sudah penat beribadah sehingga sudah cukup bekalan ke akhirat dan masa mereka masih banyak tersisa!


Lebah Dipuji,Nyamuk Ditampar.

"It's not so much how busy you are, but why you are busy. The bee is praised. The mosquito is swatted."
-Mary O'Connor.
Ini adalah satu kata-kata yang saya kira sangat menarik.
Ianya bukan tentang sebagaimana sibuk pun kamu,tetapi KENAPA kamu sibuk. Lebah dipuji dan nyamuk ditampar. Kalau nak diikutkan sibuk,semua orang sibuk. Ada sibuk main rasuah.ada yang sibuk tayang video lucah ada yang sibuk merancang agenda jahat ada juga sibuk merancang benda yang bukan-bukan. Ada juga yang buat benda yang baik,membuat kerja dakwah tetapi gerakkerjanya tidak tersusun,kerja sampai dibuat dua kali,masalah datang sebab tiada dokumentasi atau catatan misalnya dan banyak lagi masalah-masalah akibat ketidakcekapan dalam bekerja. 

Jadilah seperti lebah.Sibuknya sibuk yang berkualiti dan produktif. Bukan sibuk membingit seperti nyamuk yang bukan sahaja tak produktif malah menyusahkan orang pula.

Kewajipan dan masa
Pernah dengar kata-kata orang putih selalu sebut,"So Little Time,So Much to do?" 

“Demi masa. Sesungguhnya insan itu berada di dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman, beramal soleh, saling berwasiat dengan kebenaran, dan saling berwasiat dengan kesabaran.”
[QS al-‘Asr, 103;1-3]

Ya.Sebab itu Imam Hassan Al Banna menyebut,"Kewajipan itu lebih besar dari waktu yang ada". Sebab kewajipan setiap Muslim itu ada banyak sekali. Cuma ramai yang buat-buat tak perasan. Atau perasan lapang. Kata Baginda Nabi,"

"Setiap orang daripada kamu adalah penggembala dan setiap seorang dari kamu akan ditanya perihal penggembalaannya. Pemimpin adalah penggembala dan akan ditanya perihal penggembalaannya. Seorang lelaki adalah penggembala dalam keluarganya dan akan ditanya perihal penggembalaannya. Seorang wanita adalah penggembala dalam rumah suaminya dan akan ditanya perihal penggembalaannya. Buruh adalah penggembala dalam harta majikannya dan akan ditanya perihal penggembalaannya. Jadi setiap seorang dari engkau semua itu adalah penggembala dan tentu akan ditanya perihal penggembalaannya. "
Hadis Muttafaq'alaih

Apa-apa pun,kesibukan itu sebenarnya lazat. Indah. Terutama bila sibuk itu sebenarnya uzlah kita dari seala macam dugaan iman yang selama ini memesongkan kita. Bukan sibuk yang semakin menjarakkan dari butiran tasbih dan alunan zikir. Bukan sibuk yang memaksa kau menggadaikan imanmu dan bertoleransi dengan syara'.

Ayuh umat Islam,bersibuklah dalam memikirkan masalah ummah. Dunia sudah cukup parah dan bejat untuk dibiarkan tanpa ada sebarang tindakan. Sudah cukuplah manusia yang berpeluk tubuh dan berpangku tangan.

Ayuh sahabat bersibuklah mencari kelengkapan dan bekalan buat dirimu. Hati mu sudah cukup tercemar dengan noda dunia yang parah dan bejat. Sudah cukuplah kealpaanmu sekian waktu engkau hidup.

Ayuh pejuang bersibuklah menjalankan kerja agama. Hidupmu telah cukup selesa tanpa seinci anggota terluka di jalanNya. Sudah cukuplah baring-baring dan rehatmu serta anganmu yang tak berkesudahan.

Sibuk 'ini' lazat,sebab ia menjauhkan ku dari segala macam ancaman iman yang selama ini sukar aku hindari. Semoga aku terus di'sibukkan' dengan cara begini.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails